Dit jaar is een nieuw record gevestigd met het aantal schepen die voor de Noordelijke Zeeroute (ook wel Noordoostelijke Doorvaart, en in het Engels de ‘Northern Sea Route’ genoemd) hebben gekozen, in plaats van de alternatieve, veel langere route via het Suezkanaal. Rosatomflot, het bedrijf dat de atoomijsbrekers in het gebied beheert, gaf aan dat al 34 schepen van de Noordelijke Zeeroute gebruik hebben gemaakt. Het gaat hier om reizen van Murmansk in Rusland, naar een ander land, waarbij in totaal 820.000 ton aan lading is vervoerd. Vorig jaar gingen maar vier schepen via de Noordelijke Zeeroute.

Ook zijn er records verbroken op het gebied van de schepen die de route gevolgd hebben. Zo nam de Vladimir Tikhonov met haar 162.000 dwt de route als grootste super tanker ooit, en verbrak ook bulk carrier de Sanko Odyssey een record door met haar dwt van 75.600 als grootste bulk carrier ooit de route te varen. Verder hebben er 15 andere schepen vloeibare lading via de route vervoerd, transporteerden vier koelschepen zalm, en namen drie bulk carriers en twee general cargo-schepen de route.

De Belgische tanker de Perseverance opende het seizoen op 29 juni dit jaar. Op dit moment is de 5000 dwt tanker de Vestpils nog onderweg naar de haven van Itoeroep op de Koerilen, een Russische eilandengroep.

Aankomend jaar is de kans groot dat er nog meer schepen van de Noordelijke Zeeroute gebruik gaan maken, waardoor een 22 jaar oude ijsbreker opnieuw ingezet gaat worden om andere schepen op de route te gaan assisteren. De oude atoomijsbreker genaamd de Sovyetsky Soyuz zal in de zomer van volgend jaar opnieuw in dienst gaan voor Rosatomflot. Rusland zal dan over zes atoomijsbrekers beschikken, die kunnen worden ingezet om de scheepvaart op de Noordelijke IJszee te begeleiden.

Bron en foto: World Maritime News.