De bemanning van de Charlotte Maersk heeft van de IMO een onderscheiding gekregen. Gisteren mocht de kapitein van het schip, Dick Simon Danielsen, namens de bemanning de onderscheiding in ontvangst nemen. De onderscheiding is uitgegeven naar aanleiding van de dapperheid van de 25 bemanningsleden van de Charlotte Maersk. Op 7 juli 2010 brak er namelijk een hevige brand uit aan boord van het schip in een container met gevaarlijke stoffen. De vlammen kwamen wel tot 15 meter hoog. De Charlotte Maersk had op dat moment 4142 containers aan boord, en bevond zich 45 zeemijl uit de Maleisische kust. De bemanning zat als ratten in de val.

Bovendien was de kans aanwezig dat het vuur zou overslaan naar een container met LPG. Mede hierdoor overwoog de bemanning het schip te verlaten. Toch lukte het de 25 bemanningsleden om binnen 7 minuten paraat te staan om het vuur te bestrijden. Hoewel het 11 dagen duurde voordat het vuur helemaal gedoofd was, wist de bemanning het vuur wel zodanig te bestrijden, dat ze aan boord konden blijven, en konden wachten op assistentie. Hierdoor werd het schip en haar lading gered.

De jury van de IMO benadrukte dat de bemanning van de Charlotte Maersk veel meer heeft gedaan om het schip te redden dan dat je eigenlijk had kunnen verwachten, en beloonde ze daardoor met deze onderscheiding.

Bron: World Maritime News.