VIKING Life-Saving Equipment heeft een volautomatisch reddingsvlot ontwikkeld, welke plaats biedt voor 153 personen. Het systeem, genaamd de VIKING Automatic Slide (VAS), is uitgevoerd met een mini glijbaan-systeem, en is ontworpen om zo snel mogelijk een groot aantal passagiers te kunnen evacueren. Een groot voordeel van het systeem is dat het gehele systeem door één bemanningslid aan boord met één druk op de knop in werking gesteld kan worden. De VAS kan worden gebruikt om passagiers te evacueren vanaf een hoogte van 1,5 tot 3,65 meter. Er is ook nog een ander groot voordeel: het volledige vlot kan gewoon worden opgeborgen in een enkele aluminium beschermkast.

Om het vlot te gebruiken bij een noodsituatie, is geen externe krachtbron benodigd. Het systeem wordt automatisch opgeblazen als er op de knop op de brug of op de beschermkast wordt gedrukt. Ook is het vlot uitgerust met een systeem dat ervoor zorgt dat de glijbaan en het vlot dicht bij de romp van het schip blijft, waardoor passagiers het schip gemakkelijker kunnen verlaten. De installatie van de VAS is eveneens gemakkelijk. De speciale kast kan gewoon aan dek geplaatst worden, waarna er voor het vlot zelf geen verdere aanpassingen aan de romp gemaakt hoeven te worden.

Het VAS-systeem is goedgekeurd voor gebruik met een golfhoogte tot 1,5 meter. Ook voldoet het gehele systeem aan de ISO 9001 vereisten. Sinds de introductie van de VAS, zijn er al twee systemen verkocht in Zweden. Beide systemen zijn in september 2011 opgeleverd.

Bron en foto: MarineLink.