Ik heb beloofd om ‘jullie’ regelmatig op de hoogte te houden van mijn belevenissen in de afgelopen tijd.
Zodoende het volgende bericht over de tentamenweek! (Tromgeroffel…KUCH)

Allereerst de melding…#HETISWEEKEND, gevolgd door #TOETSWEEKISAFGELOPEN, einde bericht. Dit was dan de korte samenvatting. Het ietwat langere verhaal volgt nu. De eerste tentamen week van het tweede jaar begon met het vak Engels. Over het algemeen een vak dat gemakkelijk te volgen is, zolang je er natuurlijk de nodige tijd aan besteed! In de afgelopen periode hebben we geleerd hoe we verschillende ‘documents’ moeten schrijven, die betrekking hebben op het transport van lading en al zijn aspecten. Met moet hierbij denken aan een ‘Notice of Readiness’ (NOR), dit is een brief waarin staat dat men “ready is in all respects’ om een lading te laden of te lossen. Daarnaast was het van belang om een ‘Statement of Facts’ en een ‘Letter of Protest’ te kunnen schrijven aan de hand van gegevens uit de ‘Chater Party’, de ‘Bill of Lading’ en extra informatie. Een zeer interessant, maar pijnlijk tentamen voor de schrijvende hand! For the record, ik heb het tentamen met goed gevolg behaald.

Op de eerste dag van de maand stonden dit keer twee ‘zware’ tentamens gepland, namelijk Navigatie en Thermodynamica ,TD. De beknopte inhoud voor het Navigatie tentamen, het kunnen maken van een ster- en zonsbestek. (Voor de gene die niet weten wat dit inhoud, internet is je beste vriend. Voor de gene die geen internet tot hun beschikking hebben, bestaat er nog steeds zoiets als een bibliotheek. Al snap ik dan niet hoe je dit verhaal kunt lezen.) Het tentamen van thermodynamica, ook wel bekend als warmteleer ging over tweetraps luchtcompressoren, stoominstallaties, gasturbines en koelinstallaties. Met moet hierbij bijvoorbeeld bepaalde drukken kunnen uitrekenen, enthalpy en entropy waardes en de hele mikmak aan de hand van bepaalde gegevens en diagrammen/tabellen. Voor mij altijd een van de leukere tentamens aangezien ik erg van rekenen houd.

Dan rest ons nog de laatste drie vakken, namelijk BVA, Meteorologie (irritant woord om te spellen) en TK (mengsel van VI en HU), verspreid over twee dagen. BVA werd getoetst door middel van een programma op de computer, kleine twintig minuten over gedaan en 97% behaald! Het vak TK behandelde deze periode onderwerpen zoals, cilindervoeringslijtage, koelmiddelen, krukassen en smering. Naar eigen zeggen was dit een zacht gekookt eitje, en om niet te vergeten een van de leukere vakken! Nu rest ons nog meteorologie een vak waarvan ik niet altijd alles van begrijp, komst vast nog wel. Het houd in ieder geval in dat je met dit vak leert hoe je bepaalde weerkaarten moet lezen en dat je natuurlijk ook het weer hierdoor kan voorspellen. Laatst genoemd is namelijk zeer belangrijk op het moment dat jij een veilige en economische route wil bevaren. Helaas heb ik waarschijnlijk deze toets een klein beetje verprutst, kan ook wel eens gebeuren!

Al met al een zeer leerzame periode! Njah en de laatste toets resulteerde natuurlijk in een welverdiend weekend die wel vol staat gepland, maar gelukkig met allemaal leuke dingen!

Spoiler: het volgende bericht zal gaan over het project “Hit & run platform” waar ik op dit moment met een aantal klasgenoten aan werk.