Nog 24 uur te gaan, dan is de start van leg 1 van de volvo ocean race. Nu is het zeer onverstandig om onvoorbereid weg te zeilen en daarom hebben de 6 teams die mee doen vandaag een briefing gekregen van de meteoroloog Gonzalo Infante.

Ikzelf heb de briefing doorgekeken en wat mij opvalt is dat op dit moment een 1500 mijl breed lage druk gebied ten noordwesten van Spanje ligt. Zoals bekend gaat een lage druk gebied gepaard met hoge windsnelheden, ook hier is dat het geval. De vloot van 6 schepen krijgt nog voor de straat van Gibraltar te maken met windsnelheden van 30 knopen en golven van 3 meter.
Bij de start zullen de windsnelheden rond de 20 knopen liggen en deze snelheden zullen de eerste 3 uur aangehouden worden. Zodra de vloot rond Cape Palos is zullen de windsnelheden oplopen, daarom verwacht ik dat de schepen dicht onder de kust zullen blijven om zo de ergste windsnelheden te ontwijken. Veel wind is leuk maar te veel wind is slecht voor de schepen, ze moeten nog 6500 mijl namelijk.
Omdat de wind ongeveer uit het westen zal komen zullen de schepen veel koersen varen waarbij ze schuin tegen de wind in zeilen. de maximale snelheid van de schepen op deze koersen is ongeveer 18 knopen.
Omdat het gat bij Gibraltar zo klein is zal hier een soort tunnel effect ontstaan en zullen hier grote windsnelheden voorkomen.

Zoals het er nu uit ziet zal het de eerste 24 uur zwaar worden voor de schepen worden, ook voor de bemanning zijn zulke windsnelheden een uitputtingsslag.

Bron en foto: volvo ocean race.