Dag twee van de trainingsweek zit er bijna op. Vandaag zijn alle groepen begonnen met hun eerste onderdeel. Een aantal groepen gingen naar de brug- en beladingssimulatoren, en mijn groep begon op de machinekamer-simulator. Het systeem is hier hetzelfde als bij ons in Rotterdam, hoewel je hier maar één machinekamer aan het simuleren bent.

De dag begon met een introductie van de simulator. We kregen de kans te ontdekken hoe het systeem werkt. We hadden dus wel een voordeel, omdat we het systeem zelf al kennen. Het enige verschil is dat we ons nu samen in één machinekamer bevinden. Er zijn meerdere consoles en schakelborden aanwezig, en je kunt ook gesimuleerd door de hele machinekamer ‘lopen’ via een groot scherm.

Als opdracht moesten we van situatie koud schip naar havenbedrijf werken. Dit moesten we doen door bijvoorbeeld generatoren en pompen te starten, en afsluiters te openen en/of te sluiten. Dit laatste ging op het STC altijd gemakkelijk met één muisklik op de computer. Nu moeten we er in de machinekamer zelf, op het grote scherm, proberen heen te manoeuvreren met een draadloze controller. Iets meer moeite dus, maar al wel stukken realistischer.

Het waren leuke opdrachten om te doen, en we hebben ook veel geleerd, en toch ook extra praktijkervaring opgedaan. Morgen is het tijd om te gaan varen op de brugsimulator.