De tweede tentamenweek van het tweede jaar zit erop. Na de drukke praktijkweek vorige week was het afgelopen maandag wel weer even wennen: we zaten weer eens in een normaal lokaal. De tentamenweek begon met het tentamen Automatisering. Hier kwamen onder andere manometers, een pneumatische druktransmitter, een temperatuurmeting en een pH-meting in voor. Over al deze onderdelen kregen we verschillende vragen, waar we de werking van de onderdelen moesten verklaren, en bijvoorbeeld het uitgangssignaal moesten berekenen in mA wanneer 260 °C wordt gemeten.

Het tweede tentamen kregen we dinsdag. Dit was deel twee van meteorologie. Het tentamen ging over klimaat, tropische cyclonen en oceanografie. We moesten onder andere aangeven en verklaren wat we als schip moeten doen indien er een tropische cycloon bij ons in de buurt is. Tevens kwamen golfstromen, de passaten en de moessons aan bod.

Woensdag was de drukste dag van de week: we hadden deze dag twee tentamens. De eerste was van het vak Navigatie. Dit tentamen stond volledig in het teken van de getijden. We moesten bijvoorbeeld door middel van harmonische analyse de tijden van hoog- en laagwater bepalen voor Hoek van Holland. Bovendien moesten we het ontstaan van de getijden zelf verklaren.

Na Navigatie hadden we even pauze, want vier uur later begon het tentamen van Techniek pas. Het tentamen van Techniek ging over het koelproces, koelmiddelen en verwarmingssystemen. Tevens kwam er een groot aantal berekeningen in voor. We moesten bijvoorbeeld de warmtedoorgang, warmteoverdracht en de enthalpie in verschillende situaties berekenen.

Het vijfde tentamen, Elektrotechniek, stond op donderdag gepland. Dit tentamen bestond ongeveer voor de helft uit berekeningen met ster- en driehoek-schakelingen. De andere helft was onder andere het verklaren van de werking van een asgenerator aan boord.

Vandaag hebben we dus het laatste tentamen gemaakt: Onderzoeksvaardigheden. Dit tentamen staat, zoals de naam al doet vermoeden, volledig in het teken van het doen van onderzoek. Ook kwamen er een aantal onderdelen van statistiek in voor. Dit was overigens het enige tentamen waar we het boek bij mochten gebruiken.

Samen met het eindigen van de tentamenweek, zit ook periode twee van het tweede jaar erop. Op naar periode drie!