Ook dag vijf zit erop. Vandaag hebben we twee opdrachten gedaan op de brugsimulator. Gisteren hadden we de eerste opdracht al voorbereid, en deze hebben we dus vanochtend uitgevoerd. We voeren in noordoostelijke richting in het verkeersscheidingsstelsel van Dover Strait.

De oefening was in het donker, en ik had de leiding. Vooral de vuren van de schepen waren nu erg belangrijk. Ook het gebruik van de radar was essentieel. We moesten tijdens de oefening onder andere uitwijken voor een schip dat onmanoeuvreerbaar raakte, en voor een overstekende LNG-tanker. Dit deden we door vaart te minderen.

De tweede opdracht speelde zich af nabij Dover. Hier moesten we bijvoorbeeld uitwijken voor de vele ferry’s die van en naar Dover varen.  In de derde en laatste oefening waren we onderweg richting Hoek van Holland. We moesten onder andere de loods aan boord halen, en, indien nodig, uitwijken voor andere schepen.

Morgen is de zesde en laatste dag van de trainingsweek. Onze laatste training zal dan in de machinekamer-simulator plaatsvinden. In de middag vertrekken we weer met de boot richting huis.