De MSTC-week 2012 zit erop. Inmiddels zijn we al ruim een dag thuis, maar tot vrijdagmiddag 12:30 uur verbleven we nog op het eiland. Alle groepen hadden ‘s ochtends hun laatste training. Wij hadden onze tweede training in de machinekamer-simulator. Het was nu zaak enkele fouten op te sporen en op te lossen. Doordat we de indeling van de machinekamer nu aardig uit ons hoofd wisten, waren deze opdrachten niet heel erg moeilijk.

Eén van de problemen was een te hoog drukverschil op de filters bij het zeewaterinlaat-systeem. Dit duidde mogelijk op een verstopt filter. Door over te schakelen op de andere zeewaterinlaat aan boord van het schip, konden we kijken of het probleem op deze manier verholpen was. Dit was inderdaad het geval, het drukverschil was na het omzetten wel goed. Nadat het vervuilde filter gereinigd was, zetten we alle systemen weer terug in de beginsituatie. Ook nu bleef het drukverschil goed: het vuile filter was dus de boosdoener.

Na een korte tweede opdracht was het tijd om richting de veerboot te gaan. Het had de hele ochtend al flink gesneeuwd, wat resulteerde in een laag sneeuw van ruim 15 tot 20 centimeter op sommige plaatsen. Ook de (jacht)haven was grotendeels dichtgevroren. Gelukkig was het voor de veerboot geen probleem om de Waddenzee over te steken. Op de foto bij dit bericht kun je zien wat het uitzicht was vanaf de veerboot, toen we Terschelling verlieten.

De terugweg vanuit Harlingen was een ander verhaal. Het eerste gedeelte met de dieseltrein van Arriva verliep zonder moeilijkheden. We zouden echter de intercity vanuit Leeuwarden direct naar Rotterdam Centraal nemen. Door de vele storingen reed deze trein niet, waardoor we via Zwolle, Utrecht Centraal en Gouda moesten reizen. Hierdoor werd de reis ruim 1,5 uur langer: ik heb er bijna 8 uur over gedaan om van Terschelling naar huis te komen.

Toch kunnen we, als het aan mij ligt, terugkijken op een leuke en leerzame week. Het was erg gezellig, zowel tijdens de trainingen als daarbuiten. In het vierde jaar zullen we opnieuw terugkeren naar Terschelling voor een trainingsweek op de simulatoren van het Maritiem Simulator Training Centrum.