Met een nieuwe periode komen nieuwe vakken. Lassen en Bankwerken (LBW) is daar één van. Hierin houden we ons bezig met verschillende opdrachten waarbij het lassen en bankwerken centraal staat. Uiteindelijk zullen we met dit vak twee periodes bezig zijn, mits je natuurlijk alle taken netjes en voldoende hebt afgerond!

Het lassen kan onderverdeeld worden in autogeen en elektrisch lassen (booglassen). Bij autogeen lassen worden de metalen delen verhit door verbranding van acetyleen met zuurstof. Zo ontstaat er een vlam met een temperatuur van wel 3200 graden Celsius. Oppassen geblazen dus! Bij elektrisch lassen is de temperatuur van de vlamboog zelfs 7000 graden Celsius. Deze elektrische boog levert de benodigde warmte voor het smelten van het werkstuk materiaal en bevindt zich tussen het werkstuk en de beklede elektrode. Met als gevolg dat er een smeltbad ontstaat waarbij zowel de elektrode als de bekleding afsmelt. Voor beide manieren van lassen geldt dat de positie van de brander met lasdraad of de elektrode van groot belang is. Uiteindelijk wordt tijdens de eerste les voor de verschillende methodes een korte introductie gegeven waarna je vervolgens zelf aan de slag mag gaan met het leggen van een aantal lassen. Zelf ben ik op dit moment bezig met ‘draaien’, maar van wat ik gehoord heb is het erg leuk om te doen.

Naast het lassen houdt men zich ook bezig met bankwerken en draaien. Bij het bankwerken is het de bedoeling om ervaring te krijgen in de verschillende materialen en machines. Zo is er een zaagoefening en een tap- draadsnijoefening. Aan de hand van deze opdrachten leren we het materiaal te verspanen door middel van een boor, het tappen (inwendig draadsnijden) en met behulp van een snijplaat een uitwendige draad snijden.

Zoals ik al zei ben ik tijdens de lessen bezig geweest met ‘draaien’. Het draaien gaat door middel van een draaibank. Bij de verkregen draaiopdracht is het de bedoeling om een werkstuk met behulp van een draaibeitel te bewerken. Allereerst is het de bedoeling dat het werkstuk in de klauwplaat wordt bevestigd, waarna vervolgens de beitel op centerhoogte wordt gebracht. Na het op de juiste stand zetten van de verdeelringen ben je in principe gereed om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De eerste stap die vervolgens genomen zal worden is het vlakken van de voorkant, er bestaat namelijk de kans dat het werkstuk scheef is afgesneden. Vervolgens is het de bedoeling dat je verschillende diameters over een bepaalde lengte gaat maken. Dit is precisie werk en het komt aan op honderdsten van millimeters, maar met behulp van een schuifmaat is het aardig te doen! Uiteindelijk is het de bedoeling dat je het werkstuk eerst zelf waardeert door te kijken naar de juiste maatvoering en gebruik van materiaal. Vervolgens zal de leraar het uiteindelijk beoordelen.

Al met al is lassen en bankwerken een fijn vak om naar uit te kijken, aangezien je met praktijkwerk bezig bent en het wel voor rust zorgt na een hele dag theorieles te hebben gehad. Voor nu wens ik jullie allen een hele fijne vakantie!

Foto draaibank: The Metal Lathe.