Vandaag zijn we met mijn groep begonnen met lassen bij het vak Lassen en Bankwerken. De ene helft is begonnen met elektrisch lassen, en samen met drie studiegenoten ben ik begonnen met autogeen lassen. Eerst kregen we een korte introductie over hoe we het lasapparaat moeten bedienen. De docent liet bijvoorbeeld zien hoe we de gas- en zuurstoftoevoer kunnen regelen. Na deze uitleg gingen we aan de slag met de eerste oefening: het leggen van drie lasrupsen met toevoegmateriaal, op een plaatje van 100 x 100 x 2 mm.

Het begin ging nogal moeizaam, maar na een voorbeeld van de docent snapte ik meteen wat de bedoeling was. Enkele pogingen later had ik het helemaal door, en begon het dan eindelijk ergens op te lijken. Toen de lasrupsen steeds beter werden, besloot ik om mijn definitieve werkstukje te gaan maken. Ook deze drie lassen waren goed, en werden door de docent ook als ‘voldoende’ beoordeeld. Het resultaat is op de foto te zien (eerste las onderaan, laatste las bovenaan). Morgen gaan we verder met oefening 2.