Na twee uur Automatisering en een tussenuur was het vanmiddag weer tijd voor Lassen en Bankwerken. We gingen verder met de opdracht waar we mee bezig waren, dus ik begon aan oefening 2 van het autogeen lassen. Bij oefening 2 is het de bedoeling dat je twee dunne plaatjes van 2 mm dikte aan elkaar smelt, zonder gebruik te maken van toevoegmateriaal. Na de voltooiing van oefening 1 was het principe al helemaal duidelijk, dus deze opdracht was geen probleem.

Door de plaatjes precies op elkaar vast te klemmen, kun je gemakkelijk de bovenkant aaneensmelten. Door het werkstukje telkens te draaien, maak je aan elke kant een randlas, en zitten de plaatjes aan de randen volledig aan elkaar gesmolten. Het linker werkstukje op de foto is het resultaat van oefening 2.

Oefening 3 heeft erg veel weg van oefening 2, hoewel het bij deze oefening de bedoeling was twee dikkere plaatjes mét toevoegmateriaal aan elkaar te smelten. Ook bij deze oefening heb ik de plaatjes dus precies op elkaar vastgeklemd, en aan elke zijde een randlas gemaakt. Het resultaat van deze oefening is het rechter werkstukje op de foto. Volgende week zal ik verder gaan met de oefeningen, en onder andere een voeglas gaan maken.