Leg 5, tot nu toe de zwaarste leg van heel deze editie van de volvo ocean race. De teams hebben te kampen met wind van ruim 40 knopen en golven van een flatgebouw.

De teams hebben het zwaar, heel zwaar. Nog geen 40 mijl uit de kust van Auckland moest het eerste team al terug met problemen. Abu Dhabi had problemen met het schip en moest noodgedwongen terug voor reparaties. Ook team Sanya moest afhaken met schade aan de romp van het schip. Abu Dhabi is inmiddels terug in de race, team Sanya zal per schip naar de bestemmingshaven Itajaí gaan.

Wat deze leg zo zwaar maakt zijn de constante stormen die rondom de schepen gaan. Daarbij komt dat de positie op aarde niet de meest gunstigste is. het meest zuidelijke punt van deze leg ligt beneden de 54° zuiderbreedte, hier is het erg koud en niet veel zuidelijker begint dan ook de ijsgrens van Antartica.

Op dit moment gaat Groupama aan kop, 13 mijl achter Groupa zit Puma. Waarschijnlijk zullen deze 2 schepen uit gaan maken wie de winst gaat pakken. Telefonica ligt 250 mijl achter de 2 koplopers, echter zal Telefonica een pitstop maken in Cape Horn, hier zijn de 2 leidende schepen net voorbij.
Telefonica heeft een aantal kleine schades en wil het risico niet lopen midden op de oceaan met grote schade te zitten. De nummer 4, Camper, ligt op ruim 1000 mijl van Telefonica dus ze kunnen rustig deze pit stop maken zonder de 3de plek te verliezen.

In het filmpje dat hieronder staat kun je zien wat de boordcamera van Telefonica gefilmd heeft. Ik vind het prachtig en zou graag daar aan boord zitten.

Bron en foto: Volvo ocean race.