Vanmiddag ben ik weer eens schepen wezen spotten in Hoek van Holland. Helaas was het zicht vrij slecht, en bleef de mist gewoon de hele tijd hangen. Toch heb ik nog wel wat foto’s en video’s kunnen maken. De mist gaf soms toch wel een mooi effect. Na aankomst in Hoek van Holland snelde ik meteen richting de pier, want vanuit de trein zag ik al één van de schepen uit Wagenborg’s 1A-serie. Helaas liep ik net iets te laat de pier op, want de Africaborg was al net gepasseerd. Ik heb haar, samen met een aantal andere schepen, toch nog wel op video vast kunnen leggen.

Langzaamaan liep ik verder tot het einde van de pier, terwijl ik video’s maakte van de schepen die de pier passeerden. Onder andere de Markab van Loodswezen en twee schepen van RMS kwamen voorbij. Des te verder ik de pier op liep, des te dikker de mist werd. Door de mist zag je de schepen ineens tevoorschijn komen. Zo doemde de tanker Bow Saga vanaf zee uit de mist op, samen met het containerschip Samskip Endeavour en de tanker Stena Natalita. De André W van rederij Wagenborg voer juist uit naar zee.

Tijdens het schepen spotten heb ik ook een aantal grote containerschepen ‘gezien’. De CSCL Longbeach ging richting zee, en de CMA CGM Leo kwam aan. Door de mist waren ze in eerste instantie niet te zien. Je kon de motoren echter wel horen draaien, dus je wist dat zich ergens een schip bevond. Daarna zag je de schepen ineens uit de mist komen. Het was echter uiteraard niet mogelijk om de scheepsnamen af te lezen, maar even op AIS kijken deed wonderen.

Ten slotte kwamen er ook enkele RoRo-schepen en ferries voorbij, waaronder de Flandria Seaways, Britannia Seaways, Stena Hollandica en de Stena Britannica.

Het was dus toch wel de moeite waard vandaag, want ondanks de mist was er wel veel scheepvaart op de Nieuwe Waterweg. Als alle video’s zijn geüpload, kun je ze op mijn YouTube-account vinden.