Bergingsbedrijf Smit Salvage zal het gekapseisde cruiseschip de Costa Concordia niet gaan bergen. Vandaag is bekend geworden dat rederij Costa Crociere besloten heeft dat het Amerikaanse bedrijf Titan Salvage de opdracht samen met het Italiaanse Micoperi mag gaan uitvoeren. Volgens de technische commissie van de rederij zou Smit de operatie met hoge kwaliteit kunnen uitvoeren, maar voldoet het voorstel van Titan en Micoperi het best aan de vereisten. Bij deze vereisten hoort onder andere de bescherming van het milieu en de bescherming van het toerisme op het Italiaanse eiland Isola del Giglio, waar het cruiseschip op 13 januari 2012 kapseisde nadat het in aanraking was gekomen met een rots.

Indien de Italiaanse overheid zal instemmen met het bergingsplan, dan zullen de werkzaamheden in mei gaan beginnen. De Costa Concordia zal in ieder geval in haar geheel worden verwijderd. Titan en Micoperi gaan zorgen dat het cruiseschip weer zal drijven, en zullen het daarna naar een haven slepen, waarna het schip zal worden ontmanteld. De haven waar dit zal gebeuren is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval de haven van Livorno, Palermo of Genua worden. Nadat het schip weggesleept is, zal kunnen worden begonnen met het schoonmaken van de zeebodem en het herstellen van het plantenleven in het beschermde natuurgebied.

Hoewel bergingsbedrijf Smit Salvage het cruiseschip niet mag bergen, heeft het bedrijf toch al een rol gespeeld omtrent de ramp met de Costa Concordia. Smit heeft namelijk na de ramp meegeholpen met het wegpompen van grote hoeveelheden stookolie uit het scheepswrak.

Bron: NU.nl en foto.