Vandaag begon de dag vrij rustig. De eerste twee uur was er een herkansing voor het keuzevak Navigeren met sterren, tenminste, voor degene die dit vak gekozen hebben. Het derde uur stond er een uurtje Reisvoorbereiding op het programma. Bij beide onderdelen hoefde ik vanochtend niet aanwezig te zijn, dus kon ik een beetje uitslapen. Het vierde en het vijfde uur hadden we weer een les Automatisering. We hebben het hier nogmaals over proceseigenschappen gehad. Deze keer kwam er ook iets nieuws aan de orde: de proportionele regelaar. We hebben gekeken hoe deze regelaar werkt, en we hebben enkele voorbeeldsommen gemaakt.

Het zesde uur hadden we een tussenuur. Tijdens dit uur stond er eigenlijk een SLC-les ingepland, maar meestal wordt dit uur alleen voor gesprekken gebruikt. Het was dus even wachten voordat de praktijkles Lassen en Bankwerken begon. Vandaag werden hier de rollen omgedraaid: we gingen met een deel aan de gang bij de draaibanken, in plaats van dat we weer verder gingen met de oefeningen met het autogeen lassen. Voordat we begonnen met draaien, kregen we een introductie over de draaibank. Voor je met het draaien kunt beginnen, dien je eerst de beitel op de goede hoogte af te stellen, zodat deze precies in het midden staat. Daarna begonnen we met het maken van ons werkstuk. De bedoeling is om verschillende trappen te creëren door met behulp van de draaibank enkele millimeters van de staaf af te halen. Zo krijgt de staaf op vastgestelde stukken een bepaalde diameter. Het overgrote deel van de opdracht is het met een schuifmaat meten van onder andere de diameter: het werkstuk moet natuurlijk wel kloppen met de tekening! Waarschijnlijk zal ik over enkele weken het resultaat kunnen laten zien.

Op de foto bij dit bericht is de RMS Duisburg te zien, die tijdens de middagpauze vanaf de Lloydkade vertrok.