Gisteren ben ik tijdens het vak Lassen en Bankwerken begonnen met de opdrachten van het booglassen (of elektrisch lassen). Bij opdracht 1 was het de bedoeling het aanstrijken onder de knie te krijgen, en een paar rupsen te trekken op het materiaal. In vergelijking met autogeen lassen, waar ik mee begonnen was, vond ik het booglassen wel een stuk gemakkelijker. Mijn eerste serieuze poging werd meteen goedgekeurd, dus ik kon gelijk door naar oefening 2.

Bij oefening 2 moest je beginnen met één rups te leggen aan de bovenkant van het materiaal, waarna je rups nummer twee daar half over heen legde. Rups nummer drie ging dan daar weer half over heen, waarna het materiaal gekoeld moest worden, om te voorkomen dat de metalen plaat te warm zou worden. Na het koelen moest je weer verder gaan en weer drie rupsen half over elkaar leggen, voordat er weer gekoeld moest worden. Zo ging ik nog enkele keren verder, tot ik 12 rupsen over elkaar had gelegd. Het resultaat is op de foto’s bij dit bericht te zien. De docent heeft het resultaat als voldoende beoordeeld, waardoor ik de volgende les mag beginnen het oefening 3: het maken van een hoeklas.