Vandaag begonnen we met een twee uur durende les Beladingstechnologie. In deze les hebben we het onder andere gehad over RoRo-schepen. RoRo staat voor ‘roll on, roll of’, en het gaat hier dus over schepen die andere rijdende voertuigen van A naar B vervoeren. Deze schepen zijn meestal uitgerust met een klep op het achterschip, maar we hebben gezien dat er ook vele andere mogelijkheden zijn, zoals een klep bij de boeg, of zelfs een klep midden in het schip aan bak- of aan stuurboord. Verder hebben we gekeken naar de gevaren die kunnen optreden wanneer zo’n schip bijvoorbeeld geladen of gelost wordt. Voorbeelden hiervan zijn de stabiliteit van het schip, het niet correct functioneren van de klep, hydraulische luiken of liften, en de tijdsdruk die kan optreden om alles op tijd te laden of te lossen.

Tijdens de les hebben we ook nog aandacht besteed aan de opdracht die we voor dit vak moeten gaan maken. Het is de bedoeling dat we een stuwplan en verschillende berekeningen met diepgang, displacement, etc. gaan maken voor een reis met het schip de Elandsgracht van Hong Kong naar Hamburg. In Hong Kong laden we onder andere containers en staalrollen, en ook in Singapore zullen er goederen worden geladen. Al deze lading heeft een andere bestemming, want we varen namelijk via Rotterdam en Amsterdam naar Hamburg. Per haven moeten we de berekeningen uitvoeren, en controleren of het volgens de wet mag. Momenteel zijn we met de eerste fase bezig: het maken van het stuwplan voor Hong Kong. In dit stuwplan zetten we wat er geladen gaat worden, en waar we dit in het schip gaan plaatsen. Dit is best ingewikkeld, doordat je rekening moet houden met wetgeving, met wat het schip gaat doen, en met de haven waar de lading weer gelost moet gaan worden.

Na twee tussenuren kregen we een les Vervoerskunde. Tijdens deze les hebben we uitleg gekregen over de ISM Code. Dit is de International Safety Management Code, en is er om de veiligheid aan boord van schepen te vergroten. De code is opgesteld naar aanleiding van enkele ernstige scheepsongevallen in de jaren 80. De ISM Code is opgesteld door de IMO, en dient ook ter preventie van verontreiniging op zee.

De laatste drie uur hadden we weer Lassen en Bankwerken. Vandaag was het tijd om enkele werkstukken af te ronden. Ik heb de draaibank-opdracht afgerond, en ik heb ook de andere bankwerk-opdracht waar ik mee bezig was afgemaakt. Hier zal ik later per werkstuk een bericht over plaatsen. Het laatste gedeelte van de les ben ik begonnen met elektrisch lassen (booglassen). Het was deze aller eerste keer een beetje experimenteren, en morgen zal ik beginnen met de eerste opdracht van dit onderdeel.

De foto bij dit bericht is van het schip de Figaro, die voor de lessen begonnen aanmeerde aan de Lloydkade. Opvallend is dat dit schip geen bulb heeft.