Ruim anderhalve week geleden was ik aan de slag gegaan met oefening 3 van elektrisch lassen. Bij oefening 3 moest er een hoeklas gemaakt worden. Deze hoeklas realiseerden we door een klein plaatje haaks op een iets grotere plaat te zetten. Het kleine plaatje lasten we aan de kopse kanten vast aan de grote plaat, waarna we aan de eerste hoeklas konden beginnen. Deze hoeklas maakten we op 45°, waarbij we de las slepend legden. Aan de andere kant deden we hetzelfde, waarna de oefening voltooid was. Oefening 4 was het vervolg op nummer 3, maar dan met twee extra lassen.

We begonnen bij oefening 4 dus met de basis van de enkele hoeklas uit oefening 3. De tweede las legden we onder een hoek van 70°, waarbij we de eerste las volledig bedekten. Ten slotte maakten we een derde las op 25°, waarbij we de net gelegde tweede las maar voor een deel bedekten. Op de foto’s is het uiteindelijke resultaat te zien. Dit is in mijn geval een ‘plus’ geworden, doordat ik ook aan de andere kant een klein plaatje gelast had. Dit ging gemakkelijk met behulp van de standaard, waar ik het werkstuk van oefening 3 gewoon ondersteboven in kon zetten, en zo van voor af aan kon beginnen aan de andere kant.