Gisteren begon de dag met het afronden van het verslag van de opdracht voor de module Beladen 4. Ik heb eerder al uitgelegd wat deze opdracht precies inhoudt. Het verslag zelf was al voor een groot gedeelte af: het was alleen nog even zaak de puntjes op de i te zetten. Alle krommen en tabellen invoegen, controleren op spellingsfouten en de conclusie en het nawoord schrijven. Het resultaat is een verslag van 51 pagina’s, met al onze gemaakte stappen tot in de puntjes uitgelegd. Het wachten is nu op het eindoordeel.

De eerste echte les begon het derde uur. Het ging hier om een inhaalles van het vak Instrumenten. We hebben deze les gekeken naar de werking van de ECDIS: de elektronische zeekaart, die tegenwoordig steeds vaker aan boord te vinden is. De werking, de vele functies, en de mogelijke gevaren en problemen kwamen aan bod. Als laatste hebben we te horen gekregen wat we ongeveer kunnen verwachten tijdens het aankomend tentamen in de tentamenweek.

Het vijfde en het zesde uur hadden we les voor de module Beladen 4. Een gastdocent heeft het uitgebreid gehad over de overslag van goederen op zee. Onder andere de verschillende mogelijkheden en de gevaren hiervan kwamen uitgebreid aan bod.

De op één na laatste les van de dag was de les Elektrotechniek. Tijdens dit uur hebben we een aantal oefenopgaven voor het tentamen in de tentamenweek gemaakt. Deze opgaven gingen over de azipod, diesel-elektrische systemen aan boord, harmonische spanningen, de Uninterruptible Power Supply (UPS) en de gelijkstroom compoundmotor.

Na de les Elektrotechniek hadden we zo’n drie kwartier pauze. Tijdens deze pauze kwam het jacht op de foto voorbij: de Hampshire II. Dit nieuwe, door Feadship volledig op maat gemaakte jacht is 78,5 meter lang en 12,7 meter breed, en kan een snelheid van 16 knopen behalen.

Het negende en laatste uur van vrijdag 1 juni hadden we een les Automatisering. In deze les werd de tijdproportionele regelaar kort behandeld. Het grootste gedeelte van de les hebben we een oefenopgave voor het tentamen van deze module gemaakt. Deze opgave ging over het bepalen van de regelaarinstellingen van twee regelaars, wanneer de responsies zijn gegeven.