Gisterenavond was de tweede editie van het Mainport Talenten Diner in de Club Room op de SS Rotterdam in Rotterdam, en ik mocht daar als student Maritiem Officier naartoe. Samen met tientallen andere studenten kreeg ik de kans om met vele CEO’s en HR-Professionals van in en rondom de haven actieve bedrijven in contact te komen. Het diner bestond uit vier gangen, waarbij je bij elk gang bij een ander bedrijf aan tafel zat. Mijn diner begon bij China Shipping Agency uit Rotterdam. Zeker omdat ik tijdens mijn stage op een containerschip ga varen, waren er een aantal interessante gesprekken tijdens deze eerste gang. Nadat de crème van sjalotten, schuim van augurk, gemarineerde knolselderij, parels van wortel en een cilinder van aardappel genuttigd waren, was het tijd voor de tweede gang.

De tweede tafel waar ik mocht aanschuiven was de tafel van het bedrijf Plant One. Dit relatief jonge bedrijf specialiseert zich in het verlenen van ruimte waar pilot-installaties getest kunnen worden die niet meer in eigen laboratoria passen. Het bedrijf beschikt al over milieuvergunningen voor de bouw en het testen van proefopstellingen. Hoewel deze tak in de industrie niet echt met mijn opleiding te maken heeft, was het toch interessant om te horen wat dit nieuwe bedrijf allemaal te bieden heeft. De tweede gang bestond uit zacht gegaarde schelvis met haring, kaviaar, velouté van asperge, geserveerd met lamsoren.

Tijdens de derde gang zat ik aan tafel bij Rotterdam World Gateway, die een hypermoderne containerterminal op de Maasvlakte 2 aan het ontwikkelen en bouwen is. Met name door mijn aankomende stage bij Maersk, vond ik het interessant te horen welke nieuwe technologieën er allemaal op deze terminal toegepast gaan worden, en hoe al deze geautomatiseerde systemen werken. Gebakken black angus met een mosterd mousseline, gepofte paprika, melousse uitjes, anijs champignons en eigen jus was het gerecht van de derde gang.

De vierde en laatste ronde zat ik aan tafel bij APM Terminals. Met dit laatste bedrijf zal ik uiteraard te maken krijgen wanneer ik stage zal gaan varen bij Maersk. Ook APM is bezig met de bouw van een nieuwe, volledig geautomatiseerde containerterminal op de Maasvlakte 2. Ook hierover heb ik de ‘in’s and out’s’ gehoord. Het diner werd tijdens deze vierde gang afgesloten met het dessert: paté van chocolade met rode vruchten en vanille sabayon. De avond zelf was nog niet afgelopen, want er was nog een mogelijkheid tot netwerken onder het genot van een bak koffie of thee.

Het Mainport Talenten Diner 2012 werd georganiseerd door Watertalent. Samen met de ambassadeurs, Havenbedrijf Rotterdam, KMR en Deltalinqs, heeft iedereen er een leuke en interessante avond van gemaakt. En ook het eten was natuurlijk erg goed. Complimenten aan iedereen die aan het evenement heeft meegeholpen!