Man man man wat is het mooi hier. Op moment van schrijven liggen we in Sundsvall en zit ik op de brug dit verhaaltje te typen. We liggen in een soort baai omgeven door heuvels. Als ik hier over de monitor heen kijk zie ik over beboste heuvels met grote groene grasvlaktes er tussen. Hier en daar staat een huis en het zonnetje doet ook lekker mee. Als ik de andere kant op kijk zie ik nog veel meer bos.

Toen we afgelopen donderdag middag aankwamen bij Pori was het druk voor een haven als er in Pori is. Er lagen twee schepen binnen en hiermee was de hele haven gevuld. Daarom hebben we het anker maar uit gegooid en hebben we een aantal uur liggen wapperen. Om 3 uur ‘s nachts kwam de kade vrij en konden we naar binnen waarna de walploeg om 6 uur begon met het lossen van de lading. Dit ging redelijk vlot en om een uurtje of 9 ‘s avonds was het ruim zo goed als leeg. Er hoefde alleen nog maar geveegd te worden. En ja, dit heb ik gedaan. Samen met de twee matrozen en de bootsman was het ruim van 14 bij 60 meter binnen twee uur leeg. Ruim twee ging de volgende morgen op dezelfde manier. Rond 12en waren we klaar en zijn we de haven weer uit gegaan om 4 mijl van de haven weer ten anker te gaan. Inmiddels hadden we de orders voor de volgende reis binnengekregen dus hier konden we de ruimen klaar voor maken. Omdat de volgende lading een hout zal zijn moesten beide ruimen nog een keer schoon gemaakt worden. Dit gaat maar op één manier en dat is met de brandslang en met trekkers. Totaal zijn we zo’n 11 uur bezig geweest met het “wassen” van beide ruimen.

Goed, inmiddels was het zondag en lagen we dus nog steeds voor anker bij Pori en werd het nu toch echt wel tijd om richting Sundsvall te vertrekken waar maandag gestart zou worden met laden. Nu is het zo dat je op zee eigenlijk nooit mag verwachten dat dingen optijd zijn en al helemaal niet dat er dingen zijn die eerder plaatsvinden dan geplanned. Deze theorie klopt precies bij onze huidige situatie want twee dagen na de geplande aanvang van het laden ligt er nog geen splinter hout in het ruim.

Omdat er de afgelopen dagen niet geladen werd heb ik me bezig gehouden met andere klusjes die aan boord moesten gebeuren. Zo hebben we gisteren beide ruimen bijna helemaal in de verf gezet en hebben we vandaag alle rubbers van de luiken in de vaseline gezet. Resultaat: we zijn 200 liter verf en 10 liter vaseline armer.

Hoe de planning nu is beginnen ze komende vrijdag met laden. Echter kan het ook maandag worden want in het weekend laden ze niet. Vervolgens maken we een reisje van krap 100 mijl naar Kaskinen, Finland, waar we nog meer hout zullen laden. Met al deze lading zullen we naar Tunesie en Algarije gaat om alles daar weer te lossen. Al met al best een leuke reis!

Ik heb nog steeds geen mogelijk gehad foto’s online te zetten. Het internet werkt alleen op zuidgaande koersen. Nu is het feit daar dat Tunesie en Algarije zuidelijk van Finland liggen dus wie weet staan er binnenkort wat foto’s online.