De afgelopen week zijn we weer door het Suezkanaal gegaan, en zijn we de Middellandse Zee over gevaren naar Algeciras. Gisterenmorgen vroeg kwamen we hier aan. Om 04:00 uur stond ik al op de brug om ook het stuk voor aankomst in de baai van Gibraltar mee te maken. Er zouden schepen kunnen drijven in de drukke vaarroute, en ik kon de autoriteiten aldaar oproepen dat we eraan kwamen.

Het begon met het melden bij Algeciras Traffic op kanaal 74 met de informatie dat we om 06:30 uur bij het loodsstation zouden zijn. Dit heb ik ook gemeld aan Algeciras Pilots op kanaal 13. Verder moesten we ons ook melden bij Tarifa Traffic op kanaal 10. Men wilde weten wat onze bestemming was, onze laatst bezochte haven, het aantal bemanningsleden aan boord, en of we gevaarlijke stoffen vervoeren, en zo ja, welke gevarenklassen, en het totaal in kilogrammen.

Twee mijl voordat we de baai in voeren, meldden we ons weer bij de havenautoriteiten, waarna we ten slotte op twee mijl van het loodsstation Algeciras Pilots meldden dat we ons daar bevonden. Na enige tijd kwam de loods aan boord, en konden we richting de terminal. Rond 08:00 uur lagen we veilig gemeerd, en regende het met bakken uit de hemel.

Om 16:00 uur werd ik weer aan dek verwacht, en in de tussentijd was het niet gestopt met regenen. Aan dek stroomde het regenwater van het voorschip naar het achterschip, van bakboord naar stuurboord en andersom, afhankelijk van de trim en de helling van het schip, dat door automatische hellingsysteem continu wordt aangepast en gecorrigeerd. Ook aan de kade stonden grote plassen regenwater, waar de vele vrachtwagens met of zonder container dwars doorheen reden, waardoor het flink opspatte. Ook de chauffeur van de vorkheftruck die de bakken met twistlocks heen en weer rijdt ploegde door de plassen.

Vertrek stond gepland om 21:00 uur. Net na 20:00 uur werd ik gebeld om de brug op te gaan starten. Rond 20:45 uur was ik er in principe al klaar voor, maar nog lang niet alle containers waren aan boord. Enkele reefers en een aantal 45-voets containers moesten nog worden geladen, maar met één kraan ging dit niet erg snel. Er zat dus niets anders op dan te wachten tot de ‘cargo operations’ waren voltooid.

Rond 22:40 uur werd het sein gegeven dat alle lading was geladen, en dat iedereen aan boord was. We konden vertrekken. Tenminste, nadat de loods aan boord was en de sleepboten voor en achter vastgemaakt waren. Rond 23:00 uur werd de laatste tros losgemaakt, en konden we gaan draaien. We lagen stuurboord voor de kade, en moesten dus draaien om weer weg te kunnen. De draai ging over stuurboord, en tijdens het draaien volgende ik roer-, boegschroef- en telegraafcommando’s op van de loods.

De loods loodste ons net voorbij de golfbreker, en ging toen om 23:32 uur precies van boord. Daarna voeren we onder bevel van de kapitein weer de baai uit, en begonnen we middernacht aan de zeereis richting Felixstowe, waar we zaterdagochtend aan zullen komen.