Zoals vast iedereen, en zeker een ieder met maritiem enthousiasme weet, was 13 januari 2012 een pikzwarte dag in de geschiedenis van de scheepvaart. Om 21:45 lokale tijd schampte het cruiseschip Costa Concordia bij het Italiaanse eiland Giglio een rots. Hierdoor ontstond een enorme scheur in de scheepsromp van het 290 meter lange cruiseschip, waardoor het water maakte. De kapitein kon het schip nog keren en belandde met meer geluk dan wijsheid op een ondiepte. Hier kantelde het enorme cruiseschip richting het eiland, waardoor het niet zonk. Dit was de mindere van twee kwaden en minder rampzalig dan zinken op open zee, maar toch lieten van de 4229 personen aan boord, waarvan 3216 passagiers, 32 mensen het leven. 2 van hen zijn tot op de dag van vandaag nog niet terug gevonden.

“Dit is oud nieuws!”, hoor ik u dan denken, “Waarom oude cruiseschepen uit de sloot halen?”, en daar heeft u dan volkomen gelijk in. Ware het niet het geval dat Discovery Channel een documentaire over de ramp maakt. “Nog steeds niet wereldschokkends.”, zou u zeggen, “Dat doen ze wel vaker.”. Het leuke is echter dat men zich voor deskundigheid heeft gewend tot het STC, en in specifiek Joris de Groot. Joris geeft namelijk les over voortstuwingssystemen en kan vrijwel altijd in de kelder van de school gevonden worden, waar de dieselmotoren zich bevinden die worden gebruikt voor de practica betreffende voortstuwingseenheden. Welke geheimen van de smid Joris aan de nieuwsgierige filmers heeft overhandigd weet ik zelf ook niet, maar op 13 januari 2013 (precies een jaar na de ramp) zullen wij het weten. De documentaire wordt dan namelijk uitgezonden op Discovery Channel. Zet het in de agenda!

Bron en foto: STC Facebookpagina.