Het is al weer een tijd geleden dat ik mijn vorige reisverslag heb geplaatst. In de tussentijd is er veel gebeurd. De neptuneparty waar ik in het vorige verslag over had is geweest. We moesten met 11 man voor Neptunes en zijn vrouw verschijnen. Ook zijn we volgens traditie alle 11 onze haren verloren (op enkele millimeters na dan). En na dit ritueel was het uiteraard tijd voor een feestje met BBQ.

Inmiddels komen we al weer bijna in Port Hedland aan voor de tweede keer. Vandaag zijn we vanaf de Zuid-Chinese Zee door de straat van Lombok de Indische Oceaan opgevaren. De temperatuur is ook weer flink gestegen. In de machinekamer is het gemiddeld z’n 48ºC en uitteraardt is het zwembad ook weer gevult.
Wanneer we donderdag in Port Hedland aankomen gaan we de laatste stukken lossen en dan is de kade klaar. Een ander schip van BigLift heeft ondertussen ook een aantal kadestukken gelost voor deze steiger.

Afgelopen maandag heb ik ook de machinekamer weer omgeruild voor de brug voor drie weken. In de machinekamer ben ik de afgelopen drie weken veel bezig geweest met elektrische dingen, zoals aardfouten zoeken en accu’s in de vrijeval boot vervangen. Ook heb ik lampen vervangen boven in de voormast, achtermast en bovenop de giek (hijsboom) van een kraan. Maar ook is er het nodige geknutseld aan motoren. Zo hebben we bijvoorbeeld een HFO-pomp (brandstofpomp) uit elkaar gehaald om de lagers te vervangen.

Er stond tot vanochtend ook in de planning dat de volgende reis Fremantle – Port Hedland zou zijn en de reis daarna naar Thailand zou gaan. Maar helaas hebben we vandaag te horen gekregen dat deze twee reizen voor ons gecanceld zijn. In plaats daarvan gaan we weer een reis China – Port Hedland doen. Alleen deze keer niet in Nantong laden maar in Tianjin Gang (ergens bij Beijing in de buurt). Deze lading zal ook weer kadestukken zijn.