De eerste stage zit erop. Vorige week zondag landden we veilig op Schiphol, na meer dan 12 uur gereisd te hebben vanuit Salalah, Oman, waar we van boord gingen. Afgelopen vrijdag was de terugkomdag. Iedereen die op stage was geweest, diende bij deze dag aanwezig te zijn. We praatten met elkaar over onze ervaringen, wat we van onze eerste stage vonden, en of we onze tweede stage eventueel bij dezelfde rederij zouden willen volbrengen.

Over het algemeen was de stage bij iedereen goed verlopen. De één heeft wat meer gevaren of meer gezien of meegemaakt dan de andere. Ook ik ben erg positief over mijn eerste stage. Ik heb het de zes maanden erg naar mijn zin gehad, en heb uiteraard veel ervaring opgedaan. De begeleiding van mijn mentoren en de andere bemanningsleden van het schip was erg goed. Doordat wij in een lijndienst vaarden, hadden we erg veel zeemijlen gemaakt, en dus met betrekking tot het varen zelf veel ervaring opgedaan. Een ander pluspunt is dat we veel onderhoud hebben moeten plegen aan boord; het schip is immers al bijna 16 jaar oud. Hier leer je echter wel heel veel van. Kortom, als ik de kans krijg om mijn tweede stage opnieuw bij Maersk te gaan varen, dan pak ik deze.

Met het einde van de eerste stage, breekt er meteen een nieuwe periode aan: de periode van de minoren. Vanaf deze week zijn lessen rondom deze minoren begonnen. We konden met z’n allen kiezen uit drie verschillende minoren, namelijk minor nautisch, minor technisch, en minor maritieme dienstverlening. De eerste twee spreken qua inhoud natuurlijk wel voor zich. De laatste, die ik heb gekozen, gaat vooral over de vele zaken die zich afspelen rondom zeeschepen in de haven. Denk hierbij dus aan sleepdiensten, havenbedrijven en loodsen. Vandaag hadden we de eerste les van deze minor. We hebben het onder andere gehad over de vele aspecten die komen kijken bij het manoeuvreren van het schip: de schroef, het roer en de romp, en hoe deze door het water bewegen. Met de minoren is er dus de mogelijkheid je te specialiseren op je gekozen onderdeel, net als een keuzevak.

Aangezien ik sinds kort de beschikking heb over een computer waarop videobewerkingen kunnen worden toegepast, zal ik de komende week de video’s die ik heb gemaakt tijdens de eerste stage gaan monteren, waarna ik ze op YouTube en op deze website zal plaatsen. Houd het dus in de gaten!