Vandaag gingen we in het kader van de minor Maritieme Dienstverlening voor de eerste keer manoeuvreren met de Delfshaven. De groep is in kleinere groepjes verdeeld, en afgelopen middag was het onze beurt. Na een lekker kopje soep was het tijd om te vertrekken.

We gingen eerst op de wind en stroom manoeuvreren aan de Lloydkade. Door de vrij krachtige oostenwind van vandaag, en afgaand water, was het interessant om daar te gaan manoeuvreren. De bedoeling was eerst de Jobshaven uit te varen, en dan achteruit in de richting van de Schiehaven te varen, waarbij enkel de boegschroef werd gebruikt om parallel aan de kade te blijven varen.

Daarna krijg ik de opdracht de Delfshaven bakboord langszij te leggen, zónder gebruik te maken van de boegschroef. Met de ervaren wind en stroom was dit nog best lastig. Je moet er rekening mee houden dat deze factoren aanwezig zijn, en je constant weg zullen zetten wanneer je niet met de kop in de wind ligt. Als je hierop inspeelt met je roer en je hoofdmotor, en ook gebruik maakt van de schroefwerking wanneer je achteruit slaat, kun je het schip mooi langszij leggen.

Deze eerst oefening was meteen wennen ten opzichte van waar ik tijdens mijn stage mee te maken had: op veel kleinere schaal, waardoor het schip natuurlijk veel sneller reageert op het roer of de motor. Je draait heel snel, en maakt al snel een behoorlijk vaart als je gewoon langzaam voor- of achteruit vaart.

We vervolgden de oefening in de Waalhaven. Hier deden we dezelfde oefening opnieuw: het achteruit varen met en bakboord langszij leggen van de Delfshaven, maar deze keer enkel met de invloed van de wind. Na afloop deden we ook nog een variatie: stuurboord langszij. Dit gaat in principe op dezelfde manier, maar je moet er nu wel rekening mee houden dat je je schroefwerking op een andere manier moet benutten, want je draait de andere, in dit geval ‘verkeerde’ kant op wanneer je achteruit slaat, aangezien de Delfshaven een rechtse schroef heeft.