reddingbootdag-hoek-van-holland-janine-parqui-1Deze mooie zaterdag was het Reddingbootdag en open dag bij de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Aangezien ik beschikking had over een ‘boarding pass’, waarmee ik met één van de reddingsboten van het KNRM mee mocht varen, ben ik vandaag naar een station gegaan om deze kaart te verzilveren. Het werd Hoek van Holland.

Ik arriveerde om 10:01 uur op station Hoek van Holland Haven, waarna ik richting de Berghaven liep, waar op het terrein van Rijkswaterstaat een tent voor de KNRM was neergezet. Hier kon men de ‘boarding pass’ verzilveren voor een opstapkaart, waarmee men aan boord kon stappen van de Janine Parqui, de grote reddingsboot van station Hoek van Holland. De eerste vaart had ik net gemist, waardoor na de demo om 11:00 uur, waar de reddingsboot uiteraard deel van uit maakte, pas geprobeerd kon om een rondje mee te varen.

Deze demo werd op de Nieuwe Waterweg gedaan met de Janine Parqui en een SAR-helikopter. Enkele keren werden er personen vanuit de helikopter op de reddingsboot gezet, of juist andersom. De oude reddingsboot Koningin Juliana, die haar 50e verjaardag viert, voer bij de demo ook rond. Ook met deze boot kon men een rondje varen.

KNRM en SAR-helikopter demonstratie Hoek van Holland tijdens Reddingbootdag 2013

Na de demo was het dringen geblazen voor het meevaren met de Parqui. De tweede vaart was er dan ook nog geen plek, maar ik stond wel zo goed als vooraan voor de derde vaart. Toen iedereen met zwemvest en al aan boord was, konden we vertrekken. We gingen eerst een stuk Nieuwe Waterweg op, waarna we via het Calandkanaal naar wat gemeerde bulk carriers gingen. Best een gaaf gezicht van zo laag boven het water. We vervolgden onze weg daarna weer richting de Berghaven, waar we weer aanmeerden en we weer plaats maakten voor de volgende groep.

Meevaren met de Janine Parqui tijdens Reddingbootdag 2013 Hoek van Holland

Al met al een geslaagde dag!