ecdis-cursus-dag-1-130513De komende twee dagen zullen volledig in het teken van de ECDIS-cursus staan. Deze drie daagse cursus krijgen we van de STC B.V. op de locatie Wilhelminakade. Hier beschikt met over een speciaal lokaal met allemaal computers, waar verschillende ECDIS-systemen gesimuleerd kunnen worden. Na afloop van de cursus zullen we twee certificaten ontvangen, namelijk het algemene ECDIS-certificaat, en het type specifieke certificaat van het ECDIS-systeem Transas.

Vandaag hebben we kennis gemaakt met de ECDIS en Transas. Onder andere de geschiedenis, algemene werking en wetgeving omtrent de ECDIS is besproken. Naast het theorie-gedeelte, hebben we ook wat praktijk-onderdelen gehad in de vorm van vragen en een case. Met behulp van deze vragen leerden we de beginselen van de bediening van de ECDIS, namelijk het meten van afstanden in de kaart, het opvragen van de informatie op de kaart, en het werken met de weergave van de kaarten met betrekking tot diepte, etc.

Bovendien hebben we gekeken naar het verschil tussen de twee verschillende typen kaarten die men kan gebruiken op een ECDIS: Vector- en Raster-kaarten. Morgen zullen we de cursus vervolgen, en zullen we onder andere gaan kijken naar de wat geavanceerdere mogelijkheden van de ECDIS, waaronder het maken van een reisvoorbereiding.