ecdis-cursus-dag-3-150513Vandaag was de derde en laatste dag van de ECDIS-cursus. Vandaag hielden we ons vooral bezig met het laden, updaten en kopen van kaarten. We begonnen echter met de door ons voorbereide reis op de simulator. Door deze reisvoorbereiding naar een usb-stick te exporteren, konden we deze inladen in de ECDIS van de simulator. Daarna werd de simulatie gestart.

Het doel was naar een containerterminal van een verzonnen eiland te varen, waar we te maken zouden krijgen met de nodige obstakels. Eén daarvan was dat de GPS-gegevens niet correct waren, waardoor we uiteraard niet enkel op de ECDIS konden en mochten vertrouwen. Door onder andere peilingen te nemen met de radar, en deze als gis in te voeren, konden we toch enigzins zien waar we ons bevonden.

Enige obstakels die we onderweg tegenkwamen was een wrak op onze route (omringd door boeien), enkele tegemoetkomende schepen, en het feit dat de terminal niet instaat was onze lading te lossen, waardoor we naar een alternatieve terminal moesten. Hiervoor moesten we een alternatieve route naar deze terminal voorbereiden, voordat we de rivier op mochten. We waren echter al erg dichtbij, dus we moesten keren in het smalle riviertje, zonder aan de grond te lopen. Na de vele praktijklessen ship handling, waren we goed opweg om het schip zo te manoeuvreren dat we door konden naar de brug die we moesten gaan passeren. Helaas was er geen tijd meer om dit daadwerkelijk te doen. Het laatste deel van de cursus bestond zoals gezegd uit het bijwerken en aanschaffen van (nieuwe) kaarten. Door middel van een catalogus kun je kaarten voor bijvoorbeeld een nieuwe route bestellen. Hier krijg je dan een licentie voor, zodat je deze kunt installeren op de ECDIS.

Om alle opgedane kennis te toetsen, moesten we een test van 30 vragen maken, waar alle behandelde onderdelen in voorkwamen. We haalden een score van 85%, dus dat was mooi. Na afloop van deze test ontving iedereen zijn/haar certificaten, en, indien verstrekt, de stempels van de cursus in zijn/haar monsterboekje.