dirk-zwager-290513Vandaag hadden we een excursie naar Koninklijke Dirk Zwager en het VTS van Hoek van Holland. Vanochtend reden we met een busje richting richting Maassluis, waar dienstverlener Dirk Zwager gevestigd is.

Hier kregen we een presentatie over de vele diensten die Dirk Zwager aanbiedt, waaronder informatieverschaffing omtrent zeeschepen wereldwijd voor bijvoorbeeld terminals of bevoorraders, en het aanbieden van Noordzee-loodsen. Na de presentatie namen we nog een kijkje bij de operationele afdeling waar men met de het coördineren van de beloodsing en scheepsgegevens bezig was.

Vanmiddag reden we verder naar het VTS bij Hoek van Holland. Hier kregen we ook een presentatie wat dit Vessel Traffic Service allemaal doet. Daarna hebben we een korte rondleiding door het gebouw gekregen, waar we ook de coördinatie-zaal te zien kregen waar men de verschillende VHF sector-kanalen zat uit te luisteren voor de begeleiding van de scheepvaart in de betreffende gebieden, waaronder Maas Approach, sector Europoort, en sector Waalhaven.