tug-handling-simulator-stc-bv-070513-1Vandaag waren er in het kader van de minor Maritieme Dienstverlening weer praktijklessen gepland. Vanochtend begonnen we op de simulator op de Wilhelminakade. Deze keer vaarden we niet met een groot schip, maar met een sleepboot!

Voor de vakantie hadden we er al een middagje les in gekregen: het manoeuvreren met sleepboten. Ook deze keer was er weer een sleepbootkapitein van Smit aanwezig, die ons alles kon vertellen van het varen en manoeuvreren van ASD sleepboten, waarmee we gingen varen. ASD sleepboten beschikken over twee beweegbare schroefen, die 360 graden en onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Hierdoor kan men gemakkelijk de sleepboot om de eigen as laten draaien, en schuin varen (‘side stepping’).

Eerder hadden we al kennisgemaakt van deze bijzondere besturing, die volledig afwijkt van het principe van het varen met een schroef en een roer bij de schepen waar we normaal op varen. Je moet echt het principe van het sturen, stoppen, etc. snappen met de twee schroeven om bijvoorbeeld de juiste kant op te sturen. Vandaag begonnen we met een beetje rond te varen en weer te wennen aan de besturing. Daarna nam ik plaats in de sleepboot, om een groot schip bij het hek te gaan begeleiden bij het binnenvaren van de haven van Willemstad, Curaçao. Een medestudent nam plaats naast de begeleider om via het simulatie-programma het grote schip het haven binnen te loodsen.

Via een portofoon kregen we op de sleepboot commando’s van de ‘loods’ door. We kregen bijvoorbeeld het commando het hek van het schip naar bakboord te draaien, zodat er gemeerd kon worden aan de kade. Nadat het schip gemeerd was, mocht ik de rol van de loods overnemen, en stapte de medestudent aan boord van de sleepboot. Ik loodste het schip weer door de smalle haveningang richting zee.

Vanmiddag hebben we nog enkele uren gemanoeuvreerd met de Delfshaven. We zetten weer koers richting de Waalhaven, waar we onder andere het draaien op kort bestek en het meren oefenden. We hebben zowel het draaien naar bakboord als het draaien naar stuurboord, en het meren aan bakboord en stuurboord uitgevoerd. Als laatste meerden we nog stuurboord aan, waarbij we achteruit aan kwamen varen.

Bij dit bericht zijn enkele foto’s van de simulator en het manoeuvreren van vandaag (en één foto van de eerdere sessie met het varen met sleepboten) bijgevoegd. Deze week zal ik ook nog een video plaatsen van het manoeuvreren met de Delfshaven.