vts-120613Gisteren en eergisteren hadden we lessen over de VTS. Een VTS (Vessel Traffic Service) kan scheepvaart in een gebied informeren over de verkeerssituatie, en adviezen of instructies aan de scheepvaart binnen dit gebied geven. Onder andere in Rotterdam en IJmuiden kun je een VTS vinden. Dinsdag begon de eerste lesdag met theorieles.

We hebben het onder andere gehad over de verschillende typen van een VTS, de apparatuur en procedures voor het opzetten van een VTS. Het tweede deel van de dag bestond uit het maken van een opdracht. Bij deze opdracht was het de bedoeling voor een fictief gebied een VTS op te zetten.

Dag twee begon met het uitwerken van onze bedachte VTS in een presentatie. Deze presentatie voerden we later de ochtend op voor de docent en de rest van de groep. We presenteerden wat voor soort VTS we hadden gekozen, waarom, en waar onze radarscanners, VTS-post, sectoren etc. zich bevinden.

Na de presentaties kregen we nog wat theorie omtrent de communicatie. Bijvoorbeeld de basisbeginselen van communicatie, welke voertaal er wordt gebruikt en de SMCP (Standard Marine Communication Phrases).