loodsboot-pilot-boat-polaris-030613De laatste dag van het praktijkvaren bij het Loodswezen is ten einde. 31 mei, 3 en 7 juni, en vandaag gingen we mee met loodsen van het Loodswezen, om de beloodsing en het manoeuvreren met schepen in de praktijk mee te maken. Hier volgt een overzicht van mijn reizen.

De eerste dag begonnen we op de loodsboot Polaris. Van hieruit worden de loodsen op uitgaande schepen met een jol van boord gehaald, en naar de loodsboot gebracht. Tenders varen van en naar de loodsboot om vervolgens binnenkomende schepen te beloodsen. Onze eerste reis was met de Ebroborg, een multi-purpose schip, naar de European Bulk Services-terminal (EBS) in de St. Laurenshaven. Doordat we een relatief lange tijd op de Polaris hadden gezeten, bleef het de eerste dag bij deze reis.

De tweede dag gingen we met een loods mee vanaf het kantoor van Loodswezen in de Europoort. De roeiers brachten ons in de 7e Petroleumhaven, vanwaar gas tanker richting zee beloodst zou worden. Na een lunch op de Polaris, gingen we met een andere loods mee die de Northern Jasper, een containerschip van 333 meter lang, naar de APM Terminal op de Maasvlakte ging loodsen.

Dag nummer drie ging ik mee met een loods die de Kapitan Glazachev, een oude Russische bulk carrier, naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen loodste. Niet het fraaiste schip, maar er moest wel worden gedraaid, waarbij men de beschikking had over de assistentie van twee sleepboten. Dat maakte het wel interessant.

Vandaag, dag nummer vier, heb ik wederom een ander soort type schip met een loods meegevaren: de Monchegorsk, ook een Russisch schip, bestemd voor de Waalhaven, pier 1. Dit multi-purpose schip, dat zeker tientallen jaren jonger is dan het eerder genoemde Russische schip, beschikt over een romp die speciaal is ontworpen om door het ijs te varen. Het schip beschikt tevens over twee azipods bij het hek. Toch waren er twee sleepboten nodig om de draai te maken. Ook dit was een interessante reis.

Ik heb enkele foto’s bijgevoegd bij dit bericht: de Polaris, en de juiste volgorde van de genoemde schepen: Ebroborg, Odin, Northern Jasper, Kapitan Glazachev en Monchegorsk.