techniek-koel-vries-installaties-2-traps-installatieHet was een tijdje stil van mijn kant, maar er is zeker niet stil gezeten. Het afstuderen is begonnen, en tussendoor volgen we ook nog drie pittige modules: Techniek modules Luchtbehandeling en Koel- en vriesinstallaties, en Beladingstechnologie module 5. Vandaag kregen we les in alle drie de modules, en hebben we aan de tweedejaars gepresenteerd hoe onze eerste stage verlopen is.

Bij Techniek Luchtbehandeling gaat het over het bepalen en berekenen van onder andere temperaturen die te maken hebben met de luchtbehandeling aan boord. Vandaag hebben we wat praktijkvoorbeelden behandeld, en gekeken hoe de zomer- en winterconditie eruit ziet in het hx-diagram.

Tijdens de module Techniek Koel- en vriesinstallaties berekenen we situaties met koel- en vrieskamers. Vandaag keken we naar het 2-traps koelsysteem. Dit soort systemen worden vaak op koel- en vriesschepen gebruikt, omdat de opbrengst (koude capaciteit) hoger is dan een 1-traps systeem.

Bij de module Beladingstechnologie 5 hebben we het reeds gehad over lekstabiliteit, dokken, en aan de grond lopen. Hier hebben we berekeningen over gemaakt van verschillende situaties. Tijdens de tweede stage zullen we een lekstabiliteitsopdracht moeten maken over het schip waar we op dat moment op varen.

Ten slotte hebben we vanavond voor de tweedejaars presentaties gehouden over het verloop van onze eerste stage. Op deze manier krijgen de tweedejaars een goed beeld van wat voor rederijen er allemaal actief zijn, en wat de voor- en nadelen en de kansen zijn. Dit zal goed van pas komen bij de sollicitatieronde de komende maanden.