Afgelopen maandag hadden we onze dieselproef. Dit hield in dat we met de Bolnes beneden in de machinekamer proeven gingen doen, zoals verschillende metingen met indicateurtoestellen.

We begonnen natuurlijk met het bijzetten van de koel-, smeer- en brandstofsystemen om de motor te kunnen starten. Na het starten werd de motor met de zogenaamde waterrem op een bepaalde belasting gezet, waarna één groepje begon met het opnemen van belangrijke temperaturen en drukken. Wij begonnen met het maken van indicateurdiagrammen met het ouderwetse indicateurtoestel. Vervolgens maakten we een motor diagnose met het elektronische motor diagnose toestel Premet. Ook het brandstofverbruik werd bepaald.

Nadat alle vereiste gegevens waren genoteerd, gingen we naar een nieuwe belasting, en herhaalden we genoemde stappen. Ten slotte draaiden we op een laatste belasting, en noteerden we ook hier de gegevens van. In bovenstaande video is te zien hoe de Bolnes uit 1981 draaide tijdens verschillende belastingen.