driebandanemoonvis-clownvis-blijdorp-111113Afgelopen maandag en dinsdag volgden we de cursus Marine Environmental Awareness in één van de zalen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Voorheen werd deze cursus op Texel gegeven. Wij hadden het gemak niet ver te hoeven reizen, en tussendoor ook nog iets van de dierentuin te kunnen zien.

De cursus, gegeven door Stichting ProSea marine education in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam, had als doel bewustwording te creëren van het belang van het beschermen van het (zee)milieu. Door middel van presentaties omtrent verschillende aspecten van dit onderwerp, waaronder olie- en chemicaliënvervuiling en afval in zee, en diverse workshops hebben we problemen tussen de zeescheepvaart en het milieu bekeken.

Tijdens de workshops keken we naar het belang van de problemen, en zochten we naar mogelijke oplossingen. Naast eerder genoemde aspecten, kwam ook uitstoot, anti-fouling, onderwaterlawaai en schiprecyling aan bod.

Na afloop van de eerste dag kregen we een rondleiding door het Oceanium van Diergaarde Blijdorp. We mochten hier ook een kijkje achter de schermen nemen. Tussen de presentaties en workshops door was er wat tijd om de andere dieren te bezoeken. Aan het einde van de tweede dag, na de laatste workshop over verantwoordelijkheden, kregen we het certificaat van de cursus uitgereikt.