maersk-kampala-gangway-270214Zo. Week drie aan boord van de Maersk Kampala zit er alweer bijna op. Zoals Jitske al aangaf, begon ik de eerste twee weken op de brug, en zijn de rollen aan het begin van deze week dus omgedraaid en kon ik aan de slag in de machinekamer.

Met de voorkennis van de eerste stage, was het begin van het verkennen van de machinekamer een stuk gemakkelijker dan het die eerste keer was. Je weet ongeveer wat voor systemen er te vinden zijn, en waar je het ongeveer kunt vinden. De indeling zelf leer je goed kennen door het meelopen met wachtrondjes met bijvoorbeeld de MO-2. En ook de werkzaamheden tijdens een wachtrondje zijn over het algemeen wel bekend, enkel is het ontdekken welke gebruiken/manieren men hier aan boord hanteert. Al met al is de basiskennis erg fijn, waardoor je veel dingen zelf al kunt en ook mag doen, en het opbouwen van praktische kennis en ervaring dus gewoon weer verder gaat bij waar het op de Kimi eindigde.

De afgelopen dagen verbleven we in de haven van Jebel Ali, nabij Dubai. Gisterenmiddag kregen we toestemming even de wal op te gaan, waardoor we dus voor ’t eerst in bijna drie weken weer met onze voeten op het vasteland stapten. Deze keer gingen we Dubai zelf helaas niet in, maar zetten we koers richting wat winkels om wat broodnodige artikelen in te slaan. Dit omvatte onder andere onmisbare zaklampen voor zowel in de machinekamer als op de brug.

Door uitgelopen reparaties aan de hoofdmotor zijn we vanavond bijna 24 uur later vertrokken dan gepland, dus we zullen bijna volle kracht moeten varen om op tijd in Mumbai, India te arriveren. Na Mumbai zullen we ook de Indiase haven Mundra aandoen, om daarna vervolgens weer koers te zetten richting Europa.