1e periode
De tijd vliegt! Het is alweer een hele poos stil geweest op marof.nl … Ik heb het behoorlijk druk gehad op school, wat eigenlijk ook wel een goed teken is ;)

De eerste periode vloog voorbij! Ik heb enorm veel nieuwe dingen geleerd bij o.a. het vak Navigatie .
Bij navigatie zijn we vooral bezig geweest met het oefenen van koersen uitzetten en deze berekenen. Er komt heel wat meer bij kijken dan je verwacht!
Om de juiste koers te berekenen moet je rekening houden met heel veel veschillende factoren. Zo moet je de sterkte en richting van de stromingen meerekenen, en je moet afwijkingen van de Kompassen berekenen. We hebben ook een aantal lessen kaartpassen gehad waar je koerslijnen en posities in kaarten gaat zetten en gegevens moet aflezen.
Zo pas je de theorie in de praktijk toe. Met de juiste koersen uitgewerkt kan je dan eindelijk gaan varen. En dat hebben we dan ook gedaan! We hebben namelijk een aantal lessen op de simulatoren gehad waarbij je die koersen (welke je eerder had uitgewerkt) daadwerkelijk ging sturen.
Het is heel leuk om te zien dat je na veel voorbereidingen en berekeningen ook echt de richting op gaat die je wilt en dat je uiteindelijk op de plaats van bestemming komt!

Aan het eind van de periode zijn we twee weken lang hard aan het werk gegaan voor een project. Het project gaat over de Elandsgracht, een schip wat in Boa Vista aan de grond gelopen is.
We zijn een onderzoek gestart om te achterhalen wat er allemaal fout is gegaan. Verder moesten we nog een reisvoorbereiding maken voor de vervolging van de reis van dit schip.
In die voorbereiding moesten we niet alleen kijken naar de route van het schip, maar ook naar hoe het beladen wordt en welke certificaten aan boord nodig zijn.
Het is erg leuk om te zien hoe je de theoretische kennis van afgelopen periode nu toepast in de praktijk!

Op de foto zie je een klasgenoot van mij druk bezig in de simulator.