De werkplek

De werkplek

En dan is er alweer aardig wat tijd verstreken na de toetsweek.. Nu zit ik alweer in de derde week van periode 2. Een hele leuke en leerzame periode deze keer. Voor drie verschillende vakken hebben we nu heel veel praktijklessen, namelijk voor navigatie, marine-engineering en elektro. Deze keer zijn de praktijklessen van navigatie uitgelicht.

Het onderwerp wat we tijdens de simulatie lessen behandelen is ‘radar plotten’. Hierbij zet je de puntjes (welke schepen voorstellen) van de radar uit op een zogeheten plottingsheet. Op de radar zie je de relatieve beweging van een ander schip. Door deze uit te zetten samen met je eigen koers en vaart, kan je de snelheid en koers van het naderende schip bepalen. Daarnaast kan je vanuit het plottingsheet ook bepalen hoe dicht het schip zal passeren en op welk tijdstip.

De eerste twee blokken simulatiepraktijk waren we vooral bezig geweest om het plotten van de schepen onder de knie te krijgen en alle informatie hieruit te ontlenen. Dit gebeurde uiteindelijk met wel 3 schepen tegelijk, redelijk stressvol vind ik ;) . Bij de praktijkles van gister verscheen er 1 schip op de radar, maar dit keer moesten we ook gaan handelen om een aanvaring te voorkomen, want het schip kwam recht op ons af. Door nauwkeurig op het plottingsheet te werken kan je bepalen hoeveel je moet uitwijken om het andere schip op een bepaalde afstand te passeren.

Erg leuk om nu heel actief met de navigatie bezig te zijn, maar soms nog knap lastig. Gelukkig heb ik nog wat tijd om te oefenen ;)